Mattias Turovski selgitab kuidas toituda õhust ja armastusest
Roheliste liige Mattias Turovski kommenteerib Soomes Helsingi lähistel arendatavat uut ja põnevat toiduainete tootmise tehnoloogiat.
Fermingu näol on tegemist uudse tehnoloogiaga, milles väga täpselt valitud ja juhitud bakterikultuurid toodavad vee hüdrolüüsil saadud vesiniku energiat kasutades sisuliselt väga lihtsast bioloogilisest ollusest väga spetsiifilise koostisega jahusid, pastasid ja muid vajalikke toidu algkomponente. Vastavate bakterikultuuride kasutamisel on nii võimalik toota erinevaid valke, rasvu ja süsivesikuid, panna neid kasvama erinevatele substraatidele, tootes nii keemiliselt ülispetsiifilisi aineid, millest omakorda on võimalik toota funktsionaalset toitu.
Võrreldes traditsioonilise toidutootmisega saab fermingu abil aga välja skriinida ebavajaliku transrasvhappe, kaseiini või mistahes potentsiaalselt ebavajaliku traditsioonilise toiduaine komponendi. Kui loomse saaduse tootmine loomade kehades on täna kümneid kordi energiaintensiivsem, kui fotosünteesi teel toodetud taimsed toidud, siis fermingu vesiniku-jõul toodetud aines lubab olla 10-korda energiasäästlikum, kui fotosüntees. Seda ka põhjusel, et bakterite toodangu saab ära tarbida kogu ulatuses, kus aga taimedest sööme me vaid nende vilju või teisi nende osi.
Loe edasi siit:
You must log in to post a comment.